assistent
- Black Days -
- Black Days -
INDUSTRIËLE STIJL
Industriële stijl, ook wel industrial chic of modern industrieel genoemd, is een esthetische trend die kan worden teruggevoerd tot het midden van de 20e eeuw, waarschijnlijk in New York City met de loft-appartementenbeweging in de jaren '60. De stijl is teruggekomen rond de late jaren 2000 en nog steeds erg in de mode sindsdien voor een goede reden.
Kenmerken
Binnen de bakstenen muren met hoge plafonds en grote ramen, houten balken en metalen installaties, is de open ruimte royaal en luchtig om alles op één plek te hebben, een plek om te koken en te eten, een plek om te slapen en een plek om te chillen. Het was heel anders dan andere architectonische en decoratieve stijlen in die tijd en nog steeds is de ontspannen charme ervan tot op de dag van vandaag waar.
Het ruwe en eerlijke karakter ervan is bijzonder aantrekkelijk voor wie wil breken met de massaal geproduceerde moderne trends, en biedt een off-grid benadering die de geschiedenis en de waarde van de ruimte eer aandoet, door ze te omarmen voor wat ze is. De oorspronkelijke functionaliteit en efficiëntie van de voormalige pakhuizen, fabrieken en andere industriële gebouwen worden gevierd en geaccentueerd met het gebruik van hout en metaal in meubilair, verlichtingsarmaturen en decoratie van de soortgelijke stijl.
“In wagens en auto's heeft metaal geleidelijk het hout verdrongen. Zou het, op een meer of minder verre dag, ook zo moeten gaan met de huismeubelen? Zullen we volledig metalen meubelen zien...?”
Léon Déshairs, Kunst en Decoratie, 1927
Oorsprong en ontwikkeling van de industriële architectuur
De eerste industriële ruimtes werden eind 1700 gebouwd, tijdens de eerste industriële revoluties, met slechts één doel voor ogen: efficiëntie en veiligheid. Ze waren bedoeld om eenvoudig, utilitair en goedkoop te zijn om het werk te vergemakkelijken en te stroomlijnen en de productiekosten te verlagen. Kale bakstenen muren boden geen franje. Een open plattegrond met smalle binnenstructuren zorgde voor minder ruimtegebruik per arbeider. Grote ramen lieten natuurlijk licht binnenstromen om te besparen op verlichtingskosten. De grote bezorgdheid van de verzekeringsmaatschappijen over de veiligheid van een dergelijke gecondenseerde werkomgeving tegen brand en explosies droeg ook bij tot de platte daken, sobere gevels, open ruimte zonder versieringen die de trappenhuizen in de gebouwen en andere obstakels bij brandbestrijding vermeden.
Tegen het einde van de tweede industriële revolutie, begin 1900, leidden nieuwe ontwikkelingen in de technologie en nieuwe manieren om energie te produceren, zoals het verbranden van kolen, tot een nieuwe vraag naar een gemoderniseerde constructie van industrieterreinen. Dankzij Albert Kahn, een van de invloedrijkste architecten op het gebied van industriële vormgeving, profiteerden de fabrieken van de invoering van beton en staal.
In deze wereld
In de jaren '20 - '30 veroverden metalen meubelen, dankzij moderne productiemethoden, hun plaats in het stedelijk landschap.
Indutriële charme van de jaren '20 - '30 - Stylingschema
INDUSTRIËLE STIJL - 04-Aug-2021
Creëer een stijlvolle en elegante woonkamer met de robuuste industriële stijl die na de Tweede Wereldoorlog is aangepast
Industriële Chic na 1945 - Stylingschema
INDUSTRIËLE STIJL - 08-Oct-2021
Gerelateerde producten
Elementen van stijl
Alle architectonische evoluties hebben geleid tot de onafgewerkte look van kale betonnen vloeren, zichtbare bakstenen, zichtbare leidingen en ijzeren buizen, die uiteindelijk de iconische tekens van de stijl zijn geworden die nu geliefd en gewaardeerd worden.
- Open lay-out met ruimten gecreëerd door de plaatsing van meubilair
- Blootliggende structurele en mechanische elementen: blootliggende leidingen, ventilatorbuizen, steunbalken en palen, en houten of betonnen vloeren
- Grote, eenvoudige ramen (vaak van vloer tot plafond) om het natuurlijke licht te maximaliseren
- Metaal, hout en natuurlijke materialen: blikken, strijkijzers, staal, aluminium, koper, steen, hout, leer
- Neutraal kleurenpalet: zwart, grijstinten, wit, bruin en bruintinten
- Vierkante, hoekige, blokachtige meubels met een paar opvallende stukken en beperkte accessoires
- Grote sectionele stukken: essentieel om ruimtes in te delen, af te bakenen en de natuurlijke stromen te verzekeren
Meubelen in industriële stijl
Meubelen in industriële stijl zijn genoemd naar hun oorspronkelijke doel, de functionaliteit en massaproductie van de verwerkende industrie te ondersteunen. De stijl werd al in 1760 in Groot-Brittannië gedateerd en was ontworpen om eenvoudig, economisch, praktisch, gemakkelijk te produceren, te gebruiken en te onderhouden te zijn, en bestand tegen zware omstandigheden in een arbeidsintensieve omgeving. Het was slechts een onderdeel van het dagelijkse werk. Toch wordt het vandaag de dag nog steeds gewaardeerd om dezelfde rustieke en ruwe kwaliteiten. De belangrijkste kenmerken van meubelen in industriële stijl zijn:
- Functies en vorm goed gecombineerd, oud en nieuw, hoge en lage elementen gecombineerd.
- Teruggewonnen of gemaakt naar oude fabrieksmeubelen
- Ruwe materialen met een verweerde verf of ongepolijst oppervlak voor een onafgewerkt gevoel
- Vakmanschap geëerd
- Milieuvriendelijke aanpak omdat het gebruik van gerecycleerde of geborgen materialen wordt aangemoedigd
Evolutie van stijl
- Eind 19e - begin 20e eeuw - exclusief gebruik in grote fabrieken
- De jaren '20 - '30 van de 20e eeuw - plaatsing in het stedelijk landschap
- Na de WO II - uitnodiging voor
- High Tech - hedendaagse omwegen en heruitvindingen
Eind 19e - begin 20e eeuw - exclusief gebruik in grote fabrieken
Industrieel meubilair uit de 19e eeuw is uitsluitend gewijd aan het gebruik in fabrieken. De materialen zijn robuust en massief en het ontwerp is eenvoudig en functioneel. Hout en metaal zijn de belangrijkste materialen die in de industriële stijl worden gebruikt. Tijdens deze industriële revolutie vond een decoratieve stroming zijn plaats met als motto: onderhoud en aanpasbaarheid.
De jaren '20 - '30 van de 20e eeuw - installatie in het stedelijk landschap
De democratisering en het eerste gebruik van meubelen in industriële stijl beginnen in de periode van na de oorlog. Dat was mogelijk dankzij de fabrieken en de aanpassing van het persoonlijke en huishoudelijke gebruik van metalen meubelen. Tot die tijd gaven huisvrouwen de voorkeur aan meubels van hout. Aangezien de verandering van metalen meubelen vrij groot was, legden de mensen in het begin hout op de zitvlakken en rugleuningen van hun meubelen. Dit maakte het contrast met de metalen meubelen wat minder groot en maakte het voor de mensen gemakkelijker om zich aan die andere stijl van meubelen aan te passen.
Na de WOII - uitnodiging naar het huis
De democratisering en het eerste gebruik van meubelen in industriële stijl beginnen in de periode van na de oorlog. Dat was mogelijk dankzij de fabrieken en de aanpassing van het persoonlijke en huishoudelijke gebruik van metalen meubelen. Tot die tijd gaven huisvrouwen de voorkeur aan meubels van hout. Aangezien de verandering van metalen meubelen vrij groot was, legden de mensen in het begin hout op de zitvlakken en rugleuningen van hun meubelen. Dit maakte het contrast met de metalen meubelen wat minder groot en maakte het voor de mensen gemakkelijker om zich aan die andere stijl van meubelen aan te passen.
High Tech - hedendaagse omwegen en heruitvindingen
De trend van de industriële hightech-decostijl overspoelt de New Yorkse lofts van de jaren 80. Deze stijl verspreidt zich massaal door het nieuwe gebruik van oude werkplaatsmeubelen. Door de bloei van de 'high tech deco' passen hedendaagse meubels de kenmerken van de industriële stijl aan. Bijvoorbeeld gietijzer, geklonken plaatwerk, en patina. Verder worden industriële meubels modern afgewerkt en wordt er vaak kleur toegevoegd, dit maakt het verschil met de oorspronkelijke industriële meubels.
Vergelijking met andere stijlen
Artikelen in industriële stijl zijn vaak teruggewonnen, gerecycleerd en hergebruikt, veel ervan zijn veteraanstukken. Maar in tegenstelling tot Shabby Chic, waar vintage artikelen zijn uitgewerkt met bloemmotieven en patronen, met rondingen en afgeronde hoeken, met zachtheid en vrouwelijkheid, straalt de industriële stijl een utilitaire, poezelige vibe uit met rechte lijnen en duidelijke hoekige vormen. Niets mag schreeuwen om aandacht, over de top, of extravagant zijn.
Hierbij moet de stijl ook worden onderscheiden van minimalisme. Hoewel de industriële stijl verschillende principes deelt, zoals de nadruk leggen op kwaliteit boven kwantiteit, een minimaal aantal accessoires, kan hij een minimale aanpak hanteren, maar het resultaat is niet altijd een sobere, sobere eenvoud. Er kan veel worden gespeeld met texturen en materialen zonder overdadig te worden en zonder warmte en comfort op te offeren.